NAME : Giant Moray
NAME OF THE SPECIE: Giant Moray
LOCATION : The giant moray is widespread in the Indo-Pacific region, being found from eastern coast of Africa, Red Sea included, until the Pitcairn group, Hawaiian islands and also Polynesia. North to south Japan and south to New Caledonia, Fiji and the Austral Islands.
HABITAT: It lives in lagoons and on the outer slopes of coral reefs, during the day it sits sheltered in crevices between 1 and 50 meters deep.
WEIGHT: UPTO 300 cm UPTO 30 KG
DIET: Not Details
FOOD: Giant moray eels are carnivorous and feed primarily on other fish cephalopods, molluscs and crustaceans, octopuses, squid, cuttlefish, crabs, and other hard-shelled invertebrates.
FOOD & DIET: Feed primarily cephalopods, molluscs and crustaceans, octopuses, squid, cuttlefish, crabs, and other hard-shelled invertebrates.
FACT: This specie may be hazardous to people . Being at the top of the food chain, it is likely to cause ciguatera poisoning if eaten.Ciguatera fish poisoning into a (CFP) is most freaquantly reported sea food - toxin illness in the world & it causes substainsioally physical & functional impact
વૈજ્ઞાનિક નામ : Gymnothorax javanicus
જાતિનું નામ: Giant Moray
સ્થાન: વિગતો નથી
લંબાઈ અને વજન: વિગતો નથી
ખોરાક (વૈકલ્પિક) આહાર : મુખ્યત્વે સિફેલોપોડ્સ, મોલસ્ક અને ક્રસ્ટેશિયન્સ, ઓક્ટોપસ, સ્ક્વિડ્ કટલફિશ , કરચલા અને કઠણ કવચવાળા અન્ય કરોડ રજ્જુ વિના ના પ્રાણીઓને ખાય છે.
વિશેષતા: આહાર શ્રુંખલામાં સૌથી ઉપર રહેલી માછલીને ખાવાથી આ માછલી સિગોઆટેર ઝેર પેદા કરી શકે છે. માછલીનું સિગોઆટેર ઝેર, સામુદ્રિક ખોરાક ખાવાથી થતી માંદગીઓમાં સૌથી વિશેષ સ્વરૂપમાં જોવા મળે છે. અને તેનાથી શારીરિક હલનચલન ઉપર અસર જોવા મળે છે.
वैज्ञानिक नाम : Gymnothorax javanicus
जाति का नाम : Giant Moray
जगह: कोई विवरण नहीं
लंबाई और वजन: कोई विवरण नहीं
खाना: कोई विवरण नहीं
भोजन (वैकल्पिक) आहार: मुख्य रूप से कपालपाद, सीप एवं क्रस्टेशियस, ऑक्टोपस, स्क्विड, कटलफिश, केकड़े एवं कठोर कवच वाले अन्य अकशेरुकी प्राणियों को खाती है।
विशेषता: खाद्य शृंखला के शीर्ष पर होते हुए भी खाए जाने पर इससे सिगुआटेरा विष पैदा हो सकता है। समुद्री खाद्यों के कारण होने वाली खाद्य विषाक्तीकरण की घटनाओं में सिगुआटेरा मछली से होने वाली विषाक्तता सबसे अधिक होती है। इसके चलते शारीरिक गतिविधियों पर असर पड़ता है।